Home » ESPAI ZERO » 09/03/20 Neus Murcia

09/03/20 Neus Murcia

208.- Que el Trial femení està en hores baixes és evident.

Tenia aquesta foto preparada per quan arribés el moment i no per publicar-la ara, però els esdeveniments s'han precipitat i no he tingut més remei que canviar el sentit del que volia comentar.

Tenia clar que la Neus arribaria lluny en Trial i quan estigués a dalt de tot hagués comentat la foto amb alguna cosa més o menys així: bonica foto feta per la Mercè a Port de la Selva 2010, on es veu l'esforç de la “dimoni” Neus Múrcia davant l’atenta mirada del seu pare.

El sentit de la foto és el mateix, però no pas la finalitat. La Neus no mereixia acabar així la seva etapa dedicada al Trial professional.

Les baixes de fèmines en el Trial durant les últimes setmanes no fan res més que demostrar que, per raons de discriminació, no tenen manera de guanyar-se la vida dignament fent Trial.

He vist com en l’àmbit empresarial, s’està obligant per llei a que els consells d'administració de les grans empreses siguin paritaris al menys amb un 40% de representants d'un gènere i hi estic d’acord. Hauria d’arribar el dia que la paritat no fos obligatòria, sinó que es produís per sí sola, com una cosa habitual.

D'una banda les pilots comenten que no tenen ajudes i d’altra, les marques (algunes) diuen que no poden ajudar i no ho entenc. Penso que tenir entre les teves files una o més dones fent Trial ha de projectar una millor imatge de la marca, amb tota seguretat. L’exemple el teniu en la Laia Sanz. Mentre ella era a dalt de tot, les escales inferiors no deixaven de créixer amb el desig de seguir el seu camí. Crec que és una molt bona imatge per una marca.

Sense desmerèixer a la Berta Abellán (i que duri per molts anys), amb la baixa de la Neus, el Trial femení queda orfe.

Crec honestament que hi ha solucions i potser passa perquè tots hi posem una mica de voluntat en enginyar idees que comportin solucions.

Jo en deixo dues:

La primera i principal és que les marques compleixin amb la paritat de gènere. No podran tenir un pilot oficial masculí, si no tenen una pilot oficial femenina i potser d’altres actuacions que no depenen de les marques, sinó dels estaments federatius.

Què tal uns campionats estatals i mundials de X-Trial femení? En els Indoors és on estan els espònsors i potser, aleshores, les pilots femenines es sentirien més valorades i anirien creixent.

Que tinguis sort Neus, t’ho mereixes.

09/03/20 Neus Murcia - Bonaigua - Trial