Home » ESPAI ZERO » 20/01/23 Modificacions de les Motos

20/01/23 Modificacions de les Motos

375.- Què li està passant al Trial? O dit d’una altra manera, que està passant amb les motos de Trial?

On és el problema?

No em vull estendre en tota la problemàtica mediambiental i tampoc en el que costa organitzar un Trial, vull fer referència a les modificacions de les motos en sí.

Segurament, els reguladors dels diferents campionats hauran tingut els seus motius per prendre unes decisions sobre el reglament que afecta al Trial de competició, tant amb motos modernes, com clàssiques i post clàssiques, i encara que desconec aquests motius, em permetré emetre la meva opinió, que ja sabem que és lliure i que d'opinions hi ha per a tots els gustos.

Ja feia temps que li donava voltes i les darreres notícies m'han donat l'empenta per decidir-me a comentar-ho.

Començo pel Trial modern i actual.

Com pot ser que es limitin les motos per córrer els campionats mundials i estatals, si és on s’hauria de demostrar tot el potencial innovador?

Per exemple... com pot ser que es limiti la tara de la moto a 72 Kg. (amb benzina), si algunes marques han aconseguit fer motos amb materials d'última generació, que estan molt per sota d’aquest pes?

Per aquesta regla de tres, les motos elèctriques haurien d'estar prohibides, perquè representen una evolució dins el mateix esport.

Una gran part dels trialers estarem d'acord en que les motos clàssiques fan un bé al Trial. No perquè es moguin en mercats i tallers petits, sinó perquè quan comentes amb algú que desconeix què és el Trial, sempre surt algun comentari, en un moment o altre, referit al seu pare, oncle, avi o parent proper que va tenir una Sherpa, Cota o Mick Andrews i veus com la cara se li il·lumina parlant d'això, i a mi també.

Pel que fa a les modificacions i preparacions de les motos, discrepant amb els més puristes, jo permetria qualsevol modificació. De fet, s'han permès sempre i no hi veig cap problema, i més tenint en compte que als 100% puristes arribarà un moment que no podran reparar segons quines avaries de la moto perquè o sortirà molt car o, senzillament, de recanvis originals ja no hi haurà. Però tot té les seves etapes i crec que a les motos clàssiques els queda poc temps, ja que els pilots també hem anat "creixent", per això les inscripcions als diferents campionats han anat disminuint i més que ho faran.

Però com que la vida continua, hem de donar pas a altres generacions que van gaudir d'altres zones, d'altres trials i d’altres motos. M'estic referint a les post clàssiques. Motos amb mono amortiguador, frens de disc i refrigerades per aire.

Igual que amb les clàssiques, i seguint discrepant amb els més puristes, ja tornem a tenir els que no permeten cap modificació i els que, com jo, ho permetríem tot.

Aquest any 2023 s'incorporen aquests tipus de motos post clàssiques als campionats de clàssiques i amb aquesta incorporació ja discrepo (encara que ho entenc), perquè aquestes motos s'assemblen més a una moto moderna que no pas a una moto clàssica, i és per això que, aleshores, han de fer reglaments estranys que diuen que o la tens original o no puntues. Et fan el “favor” de deixar-te participar, però no puntues en cap classificació.

No oblidem que hi ha moltes clàssiques que són verdaders "pepinos" i no passa res, o et posen en una categoria adient, o puntues amb coeficient... De veritat cal ser tan estrictes, quan es tracta de campionats totalment amateurs, on el que compta és passar-ho bé i compartir bons moments i la nostra passió que és el Trial amb amics? Cap dels participants es guanya la vida corrent aquests trials, en canvi sí que molts tallers tenen en la reparació i preparació d'aquestes motos una part més del seu "negoci" i si som tan "puristes" estem perjudicant a una part del sector motociclista, que ja té les coses prou difícils.

Espero que aquest desgavell i despropòsit de reglament no tingui un efecte inesperat i faci que més d'un s'ho repensi a l'hora de córrer algun campionat, perquè jo ja m'ho estic plantejant i potser em dedicaré als trials socials, que allà no són tan “escrupulosos” com a la RFME i FCM.

Sóc conscient que aquestes paraules meves comportaran controvèrsia amb amics, amb trialers i fins i tot amb les federacions, però fa molts anys que “m’arrossego” com per fer-me callar una cosa que em sembla excloent, perquè a més, hi ha altres fórmules i maneres de penalitzar les modificacions, com podrien ser els coeficients o altres categories, que com ja he esmentat és el que fan amb les clàssiques.

No posen al mateix sac les post clàssiques que les clàssiques incloent-les al mateix campionat? Doncs si és així, apliquem el mateix criteri a l'hora de considerar si poden participar les motos "modificades". 

En fi, com que els reglaments estan per complir-se, si això no canvia, m'estic repensant participar aquesta temporada a la Copa Catalana de Clàssiques i a la Copa de España de Clásicas 2023, com tenia previst.

El que més greu em sap de tot això és que deixaré de veure amics arreu del país, que sé segur que organitzaran trials d’alt nivell.

20/01/23 Modificacions de les Motos - Bonaigua - Trial