Home » ESPAI ZERO » 27/03/23 Joan Cusó (JJ)

27/03/23 Joan Cusó (JJ)

384.- Quan vaig crear el grup de WhatsApp SHERPA T, poc em podia imaginar que acabaria compartint moments amb pilots que van ser els meus ídols de joventut.

Emociona molt que en aquest grup hi hagi tot l’equip oficial Bultaco dels anys 70 i pilots rellevants de diverses generacions, amb els que he forjat una bona amistat.

No en voldria destacar cap, perquè tots tenen la seva importància per mi, però és que m’ha passat una cosa que l'he d’explicar.

En Joan Cusó, pels que no el coneixeu, és membre d'aquest grup i trialer rellevant de fa uns anys. Nascut a Barcelona, el 28 d'abril del 1954, va destacar en competicions estatals a finals de la dècada del 1970 i principis de la de 1980, i també per la seva gran envergadura i el seu inconfusible estil a sobre de la moto.

En Joan Cusó, va deixar ZONA 3 dels Puig Bultó i va començar a treballar a JJ Automóviles, del carrer Girona de Barcelona, per vendre motos ja que, fins aleshores, només es dedicaven a la venda de cotxes.

Molt amic de Jacinto Moriana, aquest li va dir en un Trial que, al ser trialer i a més treballador de JJ, seria el primer pilot de la moto de Trial que volien desenvolupar, i que formaria part també d'aquest nou projecte perquè, inicialment, l'escuderia estava centrada sols en la velocitat, les 24 hores de Montjuïc, etc.

Cap a l’any 1983, l'Antonio Cobas va decidir posar el Trial a l'era moderna i i aplicar al Trial els avenços tècnics que ja caracteritzaven les motos de les altres especialitats, creant la JJ COBAS Trial RC25 i RC30.

Dissenyada per ell mateix i amb l'empenta de Jacinto Moriana, es van atrevir el 1984 a fabricar una moto de Trial amb aquests avenços revolucionaris tals com: xassís monocasc, frens de disc, mono amortidor, etc., sent els pioners. Tot i això, i amb la il·lusió del mateix Jacinto Moriana, d'aquest disseny només van arribar a fabricar-se onze motos (tres amb motor Bultaco RC25 i vuit amb motor Montesa RC30) i, pel que tinc entès, era molt revolucionària i molt maca, però gens efectiva ni competitiva.

No fa pas gaire en Joan em va contactar per demanar-me un favor i el favor me'l va fer ell amb un regal sorpresa: una jaqueta de l'època JJ. Però, com va anar a parar aquesta jaqueta a en Cusó?

L'escuderia JJ va anar creixent i a les furgonetes ja es veien els dissenys que el mateix Moriana (li agradava molt dibuixar) feia, també els equipaments, adhesius, etc., tot a nivell d'imatge corporativa i clar, en Joan Cusó va guardar durant tots aquest anys aquesta jaqueta que tants records li comportava, i fins ara, que ha canviat de mans.

La guardaré com tots els "tresors" que tinc d’aquella època i cada cop que la vegi al costat del casc rèplica JJ d’en Toni Gorgot, serà el "vehicle" que em traslladarà al centre de les meves emocions, recordant-me persones o situacions viscudes que tornen a mi per un instant.

Moltes gràcies Joan!

27/03/23 Joan Cusó (JJ) - Bonaigua - Trial